Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2013

Μούφα το «success story» και στην ευρωζώνη

Η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 1,1% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη Eurostat, διαψεύδοντας τις προσδοκίες της αγοράς . Αντίθετα, πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση σε μηνιαία βάση από τον Σεπτέμβριο του 2012. Η επιδείνωση δείχνει πόσο εύθραυστη είναι η προσπάθεια εξόδου από την ύφεση στη ζώνη του ευρώ.
Κατανάλωση και επενδύσεις δύσκολα παίρνουν τα πάνω τους για να σύρουν την ευρω-οικονομία έξω από τη λακκούβα.
Υπο αυτό το πρίσμα στην Ελλάδα το οικονοικό επιτελείο έχει να αντιμετωπίσει και τις εξωγενέις πιέσεις εκτός από την κατρακύλα στα βασικά μεγέθη στο εσωτερικό από την αποτυχία της λιτότητας για την αποπληρωμή ενός μη βιώσιμου χρέους που σκορπά την καταστροφή.
Τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ήταν αποκαλυπτικάόπως έγραφε η "Ε" πριν μερικές ημέρες:
"Η επιστροφή στην ομαλότητα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και η προαναγγελία ανάκαμψης το 2014 διαψεύδονται πανηγυρικά από την ίδια την οικονομία, που γνωρίζει απρόσμενο πισωγύρισμα τους τελευταίους μήνες του έτους σχεδόν σε όλα τα μέτωπα: πρωτοφανής αποπληθωρισμός, αμείωτα υψηλή ανεργία, αρνητικό ρεκόρ εξαγωγών, επιδείνωση βιομηχανικής ύφεσης και νέα τούμπα οικοδομικής δραστηριότητας συνθέτουν τη μαύρη εικόνα του δ' τριμήνου 2013, προοιωνίζοντας συνέχεια ύφεσης για το 2014".
Στην ευρωζώνη οι αναλυτές που είχαν ερωτηθεί σχετικά από το ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς προέβλεπαν αύξηση κατά 0,3% της βιομηχανικής παραγωγής, μετά την μείωση κατά 0,2% τον Σεπτέμβριο, αλλά έπεσαν έξω για άλλη μια φορά καθώς διεθνώς η κατάσταση της οικονομίας επιδεινώνεται αντί να βελριώνεται παρά τις εκτυπώσεις χρήματος και τα μηδενικά επιτόκια.
Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2012, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,2% για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.
Τα στοιχεία αυτά αποτελούν μία νέα προειδοποίηση για τον εύθραυστο χαρακτήρα της οικονομικής ανάκαμψης της Ευρωζώνης.
«Συνολικά, τα σημερινά στοιχεία της βιομηχανικής παραγωγής δείχνουν καθαρά τη δύσβατη και εύθραυστη φύση της οικονομικής ανάκαμψης της Ευρωζώνης», δήλωσε οικονομολόγος της τράπεζας ING.
Τη μεγαλύτερη μείωση σημείωσε η –ιδιαίτερα ευμετάβλητη– παραγωγή ενέργειας (4%), ενώ η παραγωγή διαρκών καταναλωτικών αγαθών μειώθηκε κατά 2,4% και των κεφαλαιουχικών αγαθών κατά 1,3%.
Εναντίον της τρόικας διαδηλώνουν και οι Πορτογάλοι, για τα νέα μέτρα, παρά τη ρητορική εξόδου από το ΜνημόνιοΕναντίον της τρόικας διαδηλώνουν και οι Πορτογάλοι, για τα νέα μέτρα, παρά τη ρητορική εξόδου από το ΜνημόνιοΣύμφωνα με την Eurostat, σε σχέση με το Σεπτέμβριο η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε τον Οκτώβριο σε δώδεκα κράτη-μέλη της ΕΕ και μεγεθύνθηκε σε έντεκα. Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (-11,6%), στην Μάλτα (-7,4%), στην Ολλανδία (-3,5%) και στη Σουηδία (-1,4%). Η μεγαλύτερη αύξηση βιομηχανικής παραγωγής καταγράφηκε στη (+2,2%), στη Δανία (+1,8%), στην Τσεχία και στη Ρουμανία (αμφότερες +1,7%).
Σε ετήσια βάση (Οκτώβριος 2012-Οκτώβριος 2013), η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε σε δώδεκα κράτη-μέλη της ΕΕ και μειώθηκε σε έντεκα. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στη Ρουμανία (10,2%), στην Εσθονία (6,9%), στην Ουγγαρία (6,1%) και στην Τσεχία (6%).
Ernst & Young: Ανάκαμψη με ανεργία
H ανάπτυξη θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα για το ορατό μέλλον στην ευρωζώνη, σύμφωνα με την έκθεση της Ernst & Young (ΕΥ) Eurozone Forecast (EEF) Winter 2013. Ο πρώτος χρόνος θετικής ανάπτυξης, μετά το 2011 αναμένεται να είναι το 2014 σημειώνει.
Η έκθεση προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ 0,5% εφέτος, ακολουθούμενη από αύξηση 0,9% το 2014. Η ανάκαμψη της Ευρωζώνης θα παραμείνει αδύναμη μεταξύ 2015 και 2017 και θα φθάσει στο 1,6% ετησίως.
Η έκθεση επιβεβαιώνει τη μακροπρόθεσμη φύση του προβλήματος της ανεργίας στην Ισπανία και την Ελλάδα, όπου η ανεργία αναμένεται να παραμείνει πάνω από 25%, ακόμη και μέχρι το 2017.
Στην Ελλάδα, το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών αναμένεται να μειωθεί κατά 2,9% το 2014 καθώς η υψηλή ανεργία και το πλεονάζον παραγωγικό δυναμικό εξακολουθούν να ασκούν πίεση στους μισθούς, ενώ περαιτέρω μέτρα λιτότητας οδηγούν σε αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης.
Τα πραγματικά εισοδήματα θα αυξηθούν κατά λιγότερο από 1% ετησίως το διάστημα 2015-2017, προκαλώντας μια εξαιρετικά περιορισμένη αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης.
Μετά από μια αναμενόμενη μείωση του ΑΕΠ κατά περίπου 4% το 2013, προβλέπεται περαιτέρω συρρίκνωση κατά 0,7% το 2014. Οι πάγιες επενδύσεις έχει μειωθεί κατά 65% σε πραγματικούς όρους από την αρχή της κρίσης.
Αδυναμία
Στην έκθεση επισημαίνονται, οι μεγάλες διαφορές στον αριθμό των ανέργων οι οποίοι θα ξεπεράσουν κατά μέσον όρο τα 17 εκατομμύρια μεταξύ 2008 και 2017, σε σύγκριση με τα 13 εκατομμύρια που είχαν φθάσει την προηγούμενη δεκαετία.
Οι επενδύσεις σε όλη την περιοχή αναμένεται επίσης να συρρικνωθούν κατά 0,1% ετησίως κατά τη δεκαετία 2008 - 2017 σε σύγκριση με μέσο ρυθμό αύξησης 3,3% ετησίως κατά την προηγούμενη δεκαετία.
Ο Mark Otty, Area Managing Partner της ΕΥ για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Ινδία και την Αφρική σχολιάζει: «Η ευρωζώνη βρίσκεται στο δρόμο προς την ανάκαμψη, ωστόσο θα παραμείνουν βαθιές πληγές από την κρίση. Η ανάπτυξη θα παραμείνει χαμηλή και η ανεργία, αν και σταθεροποιείται, θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. Αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις της περιοχής καθώς αναλογίζονται τα μακροπρόθεσμα σχέδιά τους».
Αποπληθωρισμός
Παρά το γεγονός ότι τα θετικά σημάδια είναι ορατά στον ορίζοντα, οι κίνδυνοι παραμένουν. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έχει κινηθεί ανησυχητικά χαμηλά κατά τους τελευταίους μήνες, φθάνοντας το ιστορικό χαμηλό των τελευταίων τεσσάρων ετών, μόλις 0,7% τον Οκτώβριο. Τα χαμηλά ποσοστά πληθωρισμού είναι διαδεδομένη όχι μόνο στις περιφερειακές οικονομίες, αλλά και στις χώρες του πυρήνα.
Η έκθεση προβλέπει αύξηση του πληθωρισμού οριακά πάνω από 1% το 2014 και το 2015. Αν επαληθευθεί αυτό, τότε η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα είναι δικαιολογημένη στις αρχές του 2014, ως ασφάλιση κατά του αποπληθωρισμού αλλά και ως αντίβαρο της ενδεχόμενης σύσφιξης των πιστωτικών συνθηκών που θα προέλθει από τις ΗΠΑ όταν η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα (FED) αρχίσει να περιορίζει την ποσοτική χαλάρωση.
Η Marie Diron σχολιάζει: «Η αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων τον Νοέμβριο δεν αναμένεται να αποτρέψει τις ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο αποπληθωρισμού. Πιστεύουμε ότι ο αποπληθωρισμός θα έχει πολύ σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στις προοπτικές ανάπτυξης για την οικονομία της ευρωζώνης, αυξάνοντας το πραγματικό κόστος του χρέους».
πηγή:enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...