Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013

ΚΟΛΟΜΒΙΑ :Είσαι αριστερός και δήμαρχος; Απολύεσαι

  • Ο υπερσυντηρητικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης έπαυσε τον αιρετό άρχοντα της πρωτεύουσας επειδή τόλμησε να κάνει δημοτική τη αποκομιδή των απορριμμάτων διώχνοντας τους ιδιώτες εργολάβους.
«Πραξικόπημα εναντίον της προοδευτικής κυβέρνησης της Μπογκοτά» χαρακτήρισε ο αριστερός δήμαρχος της κολομβιανής πρωτεύουσας την καθαίρεσή του από το αξίωμα, μετά τη σχετική απόφαση του πανίσχυρου Γενικού Επιθεωρητή για τη δημόσια διοίκηση. Ο Γκουστάβο Πέτρο, πρώην αντάρτης, γερουσιαστής και υποψήφιος πρόεδρος της χώρας, όχι μόνο απαλλάσσεται των καθηκόντων του, αλλά στερείται και του δικαιώματος να κατέχει δημόσιο αξίωμα για τα επόμενα 15 χρόνια, σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία για το μέλλον της Κολομβίας και την ενσωμάτωση του αριστερού αντάρτικου στην πολιτική ζωή: μόλις πέντε μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές και ενώ σημειώνεται αργή, αλλά σταθερή πρόοδος στις πολύμηνες ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της δεξιάς κυβέρνησης του Χουάν Μανουέλ Σάντος και των ανταρτών της οργάνωσης FARC.
 
 
Ο συντηρητικός Γενικός Επιθεωρητής, Αλεχάντρο Ορντόνιες, που έχει την εξουσία να ελέγχει και να απολύει κρατικούς λειτουργούς στο όνομα του δημοσίου συμφέροντος, διέταξε την καθαίρεση του εκλεγμένου δημάρχου, κρίνοντάς τον υπεύθυνο για κακοδιαχείριση στο σύστημα αποκομιδής των σκουπιδιών στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, ο Πέτρο απομακρύνεται από τον δημαρχιακό θώκο επειδή «παραβίασε τις συνταγματικές αρχές του εμπορικού ανταγωνισμού», όταν τον Δεκέμβριο του 2012 απέλυσε τους ιδιώτες εργολάβους, που είχαν αναλάβει τη συλλογή απορριμμάτων στην Μπογκοτά, και τους αντικατέστησε με δημοτική υπηρεσία. Το φιλόδοξο σχέδιό του, όμως, απέτυχε και η πρωτεύουσα πλημμύρισε για μέρες από χιλιάδες τόνους σκουπιδιών, θέτοντας σε κίνδυνο -σύμφωνα με τον Γενικό Επιθεωρητή- τη δημόσια υγεία.
 
 
«Είναι μια ισόβια ποινή. Πρόκειται για ένα μήνυμα προς το έθνος, προς όλους τους δημάρχους, ότι οι προσπάθειες ανακατάληψης της λαϊκής εξουσίας είναι έγκλημα, κακούργημα, ανωμαλία» διακήρυξε ο Πέτρο ενώπιον 40 χιλιάδων υποστηρικτών του, που συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο για να διαμαρτυρηθούν. Ο 53χρονος δήμαρχος και οικονομολόγος αρνήθηκε να αποδεχτεί την απόφαση και δήλωσε ότι θα καταθέσει ένσταση, κατηγορώντας ανοιχτά τον Γενικό Επιθεωρητή ότι σαμποτάρει την ειρηνευτική διαδικασία εκτελώντας εντολές της άκρας Δεξιάς, η οποία έχει παράδοση στους «αποκεφαλισμούς» αριστερών πολιτικών στην Κολομβία.
 
 
Το παρελθόν του Γκουστάβο Πέτρο
 
 
Εχοντας φυλακιστεί τη δεκαετία του ‘80 για συμμετοχή στον ένοπλο αγώνα τής -διαλυμένης πλέον- ανταρτικής οργάνωσης Μ-19, ο Πέτρο εισήλθε στον πολιτικό στίβο και εξελέγη γερουσιαστής. Το 2006 κέρδισε τις εντυπώσεις με τον ανένδοτο που είχε κηρύξει κατά των ακροδεξιών παραστρατιωτικών πολιτοφυλακών και της διαφθοράς στον δημόσιο βίο, αποκαλύπτοντας σκάνδαλο που οδήγησε τελικά στην καταδίκη για συνωμοσία δεκάδων πολιτικών. Ηρθε τρίτος στην προεδρική κούρσα το 2010 κι έναν χρόνο αργότερα εξελέγη δήμαρχος της Μπογκοτά. Τα ποσοστά δημοτικότητάς του, όμως, έχουν πάρει την κατιούσα, ενώ ακόμα και στενοί του συνεργάτες παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους, κατηγορώντας τον για πείσμα και αυταρχισμό στην προσπάθειά του να θέσει υπό δημοτικό έλεγχο υπηρεσίες που είχαν ιδιωτικοποιηθεί. Εάν η ένστασή του απορριφθεί, όχι μόνο θα εξαναγκαστεί να εγκαταλείψει άδοξα τη δημαρχία, αλλά θα χάσει τη δυνατότητα να κατέβει και πάλι υποψήφιος για την προεδρία της χώρας το 2018, όπως φημολογούνταν.
 
 
Ο Πέτρο κάλεσε τους οπαδούς του να συνεχίσουν να τον στηρίζουν με ειρηνικές διαδηλώσεις σ’ αυτές τις ιστορικές -όπως είπε- στιγμές, ενώ στο θέμα παρενέβη και ο υπουργός Δικαιοσύνης, ζητώντας αναθεώρηση των συνταγματικών διατάξεων που επιτρέπουν στον Γενικό Επιθεωρητή να απολύει έναν αιρετό αξιωματούχο. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Επιθεωρητής Ορντόνιες προκαλεί έριδες με δηλώσεις και αποφάσεις του. Σύμμαχος του υπερσυντηρητικού, δεξιού πρώην προέδρου Αλβάρο Ουρίμπε, έχει ταχθεί ξεκάθαρα κατά των συνομιλιών κυβέρνησης και ανταρτών, αλλά και εναντίον των γάμων ομοφυλοφίλων. Το 2010 καθαίρεσε τη γερουσιαστή της Αριστεράς Πιεδάδ Κόρδοβα -στενή συνεργάτιδα του Ούγκο Τσάβες- και της απαγόρευσε για τα επόμενα 18 χρόνια (!) να θέσει υποψηφιότητα για δημόσιο αξίωμα, κρίνοντας ότι βοηθούσε και ενθάρρυνε τους αντάρτες της FARC. To 2011 απέλυσε τον προηγούμενο αριστερό δήμαρχο της Μπογκοτά, Σάμουελ Μορένο Ρόχας, με την κατηγορία της διαφθοράς και της δωροδοκίας σχετικά με συμβόλαια κατασκευαστικών εταιρειών.
 
 πηγή:neatv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...