Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2013

Δεύτερη σε απώλειες από το ΦΠΑ η Ελλάδα στην Ε.Ε.

Τα 193 δισ. ευρώ έφτασαν το 2011 οι απώλειες των εσόδων από το ΦΠΑ στην ΕΕ, που αντιστοιχεί στο 1,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάσει μελέτης σε 26 κράτη - μέλη. Σε ποσοστιαία μεγέθη, η Ελλάδα έρχεται δεύτερη χώρα στον κατάλογο με τις υψηλότερες απώλειες. Τα ποσοστά καταγράφουν για την περίοδο 2000-2011 κατά μέσο όρο απώλειες της τάξης του 3%, ενώ το 2011 έφτασε το 4,7%.

Σύμφωνα με τη μελέτη, σε απόλυτους αριθμούς, τις υψηλότερες απώλειες από τα έσοδα του ΦΠΑ το 2011, κατέγραψαν η Ιταλία (36 δισ. ευρώ), η Γαλλία (32 δισ. ευρώ), η Γερμανία (26,9 δισ. ευρώ) και η Μ. Βρετανία (19 δισ. ευρώ). Ωστόσο, σε ποσοστό του ΑΕΠ, τις μεγαλύτερες απώλειες ΦΠΑ το 2011 κατέγραψαν η Ρουμανία, (10 δισ. ευρώ), η Ελλάδα (9,7 δισ. ευρώ ή 4,7% του ΑΕΠ), η Λιθουανία (4,4 δισ. ευρώ) και η Λετονία (0,9 δισ. ευρώ).

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, από το 2008 και μετά, παρατηρείται ανοδική τάση στις απώλειες εσόδων από τον ΦΠΑ σε πολλά κράτη - μέλη και κυρίως στην Ισπανία, την Ελλάδα, τη Λετονία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και τη Σλοβακία. Εκτιμάται ότι από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και μετά, οι απώλειες εσόδων από τον ΦΠΑ στην ΕΕ, αυξήθηκαν κατά μέσο όρο στην ΕΕ κατά 5%.

Η Κομισιόν επισημαίνει ότι η πιο σημαντική απώλεια εσόδων από τον ΦΠΑ δεν οφείλεται, στη μη συμμόρφωση, αλλά στις πολιτικές επιλογές που έχουν οδηγήσει σε πολλαπλούς συντελεστές και απαλλαγές στα εθνικά φορολογικά συστήματα.

«Η φιλόδοξη μεταρρύθμιση για το σύστημα του ΦΠΑ, τα ευρωπαϊκά μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και οι συστάσεις μας για φορολογική μεταρρύθμιση σε εθνικό επίπεδο βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση. Γνωρίζουμε το πρόβλημα, έχουμε προσδιορίσει τρόπους για την επίλυσή του και τώρα είναι η ώρα τα κράτη - μέλη να δράσουν. Τα στοιχεία που δημοσιεύονται σήμερα θα αποτελέσουν τη βάση για να αξιολογηθεί η πρόοδος στη βελτίωση συμμόρφωσης με τον ΦΠΑ», δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος για τα θέματα φορολογίας Αλγκρίντα Σεμέντα.
πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...