Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2013

Βέλη εκ των έσω για τη λιτότητα

Σε ανατροπή του success story της κυβέρνησης οδηγεί η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, που εδρεύει στη Βουλή. Στο πολυσέλιδο κείμενο (αφορά το χρονικό διάστημα Απρίλιο-Ιούνιο 2013) οι συντάκτες αποδίδουν ακέραια την ευθύνη στην κυβέρνηση για την ολιγωρία που έχει επιδείξει κυρίως στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, υιοθετούν εμμέσως τις προβλέψεις του ΔΝΤ για χρηματοδοτικό κενό μετά το πέρας του χρηματοδοτικού προγράμματος και προβλέπουν εγκλωβισμό της χώρας στην ύφεση λόγω της μεγάλης ανεργίας.
Η ανεργία θα μετατραπεί σε μακροχρόνια, αφού θα πάρει πολλά χρόνια η αντιμετώπισή τηςΗ ανεργία θα μετατραπεί σε μακροχρόνια, αφού θα πάρει πολλά χρόνια η αντιμετώπισή τηςΣτην έκθεση, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες, αν και αναγνωρίζουν πρόοδο στη «δημοσιονομική πτυχή του προγράμματος προσαρμογής», προσγειώνουν τις κλίμακες αισιοδοξίας υπογραμμίζοντας πως συνολικά «η κατάσταση της οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2013 παραμένει κρίσιμη και πολλά προβλήματα δεν έχουν ξεπεραστεί».

Επικαλούνται κατ' αρχάς τη δήλωση του εκπροσώπου του ΔΝΤ ότι θα υπάρξει μετά τον Ιούνιο του 2014 χρηματοδοτικό κενό.
Εκτιμούμε, τονίζουν, πως δεν υπάρχουν περιθώρια να καλυφθεί το κενό με νέα μέτρα λιτότητας και κρούουν τον κώδωνα κινδύνου, προειδοποιώντας ότι «η περίοδος έως το 2014 είναι η τελευταία ευκαιρία για να αποφύγουμε χειρότερη κρίση».
Σε διαφορετική περίπτωση -εκφράζουν την άποψη- η Ελλάδα θα πρέπει μετά τον Ιούνιο του 2014 να προσφύγει στις διεθνείς αγορές και θα αναγκαστεί να πληρώσει υψηλότερα επιτόκια, αν φυσικά μπορέσει να αντλήσει πόρους.
Επικριτικοί εμφανίζονται εξάλλου σε σχέση με τους χειρισμούς προώθησης των μεταρρυθμίσεων. Κάνουν λόγο για «υστέρηση και σε ορισμένες περιπτώσεις προχειρότητα», συνοψίζοντας τις κυβερνητικές αστοχίες στο θεσμό της κινητικότητας και στις απολύσεις.
«Η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων δεν λύνει ζητήματα διαφθοράς, αποτελεσματικότητας και σπατάλης», παρατηρούν, και συμπερασματικά καταλήγουν ότι «θα έπρεπε να είχε προηγηθεί η αξιολόγηση υπηρεσιών και ατόμων»
Σε ό,τι αφορά την ανεργία, αν και διαπιστώνουν «θετικό ισοζύγιο» προσλήψεων-απολύσεων για το πρώτο εξάμηνο του έτους, αλλά και ενίσχυση των προγραμμάτων για τη μείωσή της, εμφανίζονται εντούτοις απαισιόδοξοι, ανατρέχοντας στην «ιστορική εμπειρία». Παραθέτοντας στοιχεία της τελευταίας 20ετίας, εξάγουν το συμπέρασμα ότι η «αντιμετώπιση της ανεργίας θα πάρει πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα η παρούσα συγκυριακή ανεργία να μετατραπεί σε μακροχρόνια ανεργία, με τρομακτικές συνέπειες για την κοινωνική συνοχή».
Απαισιόδοξοι εμφανίζονται και για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. «Προϋποθέσεις για την επίτευξη του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων είναι η αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων από εισφορές, καθώς και η αύξηση των εσόδων από έμμεσους φόρους. Ομως και οι δύο προϋποθέσεις δεν ικανοποιούνται το πρώτο εξάμηνο», καταλήγουν. Προς επίρρωσιν των ισχυρισμών τους υποστηρίζουν ότι το «μεγάλο ποσοστό κάλυψης της προγραμματισμένης επιχορήγησης, σε συνδυασμό με την περσινή υπέρβαση του στόχου, δημιουργεί αμφιβολίες για τη δυνατότητα συγκράτησης των δαπανών του ΟΑΕΕ για τη φετινή χρονιά».
Την έκθεση υπογράφουν οι καθηγητές Πανεπιστημίου Παναγιώτης Λιαργκόβας, Παναγιώτης Καζάκος, Σπύρος Λιαπατσιώρας, Ναπολέων Μαραβέγιας και Μιχάλης Ρηγίνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...